La mai bine de un secol distanță față de zilele noastre, numele unei britanice făcea vâlvă în paginile ziarelor, nu doar pentru creațiile deosebite dorite de multe femei ci și pentru controversa, care, ingrat a plasat-o în istorie ca o supraviețuitoare răsfățată a dezastrului de pe Titanic.
Lucy Christiana, Lady Duff-Gordon cunoscută profesional sub numele de Lucile s-a născut în data de 13 iunie 1863 la Londra.
Lucille este brandul de modă, născut inițial dintr-o simplă dorință de supraviețuire și din motivația necesității de a-și crește și întreține fiica din prima sa căsătorie, finalizată și ea în 1893 printr-un divorț de James Wallace.
Într-o epocă în care statutul femeii era radical trasat, accesele de independență și inițiativă ale creatoarei au condus-o pe un drum de succes, faimă și celebritate care, din păcate, s-au stins spre finalul vieții, aidoma cu alte destine de creatori uitați în umbra vremii.
Faima de care s-au bucurat creațiile Lucille acoperă finalul perioadei victoriene și începutul erei edwardiene. După primul război mondial, acestea încep să-și piardă din farmec și succes datorită schimbărilor profunde ale societății și modificării rolului femeii în cadrul acesteia. Modelele feminine, romantice, creații ce accentuau calitățile intrinseci ale femeii, ca și liniile de croi nu se mai potriveau defel tipului de femeie mondenă a acelor ani.
Lucy era pasionată de creație de mică, cam de când își îmbrăca păpușile. Ulterior a început să confecționeze haine din necesitate, exersându-și astfel talentele ce aveau să-i folosească mai târziu. Momentul unei consacrări apare când aceasta îi crează surorii sale- Elinor Glyn, rochia de mireasă, trusoul pentru această ocazie și rochiile domnișoarelor de onoare. Când aceasta s-a mutat în Essex, urmându-și soțul la proprietatea pe care o deținea, vecina sa nu era nimeni alta decât amanta Prințului de Wales, Contesa de Warwick care a fost fermecată de hainele lui Elinor. Ea și sora sa vitregă au devenit, astfel cliente Lucille de timpuriu influențându-i pozitiv cariera.
Era astfel deschisă ușa către segmentul aristocratic, la momentul cu pricina un lucru esențial. Ne aflăm în ultima decadă a secolului XIX, mai precis în 1893 și după divorț Lucy își va deschide propria maison de couture, fiind înregistrată la registrul comerțului ca și Court dressmaker - un fel de croitoreasă a Curții.
Locația finală din Hanover Street, după alte două mutări a fost cea care o va consacra nu doar pentru modelele create ci pentru întreaga sa politică de marketing, foarte cutting edge pentru acele vremuri.
Dacă Charles Worth a fost cel care a avut ideea de a-și prezenta creațiile pe modele vii, Lucile a fost cea care a dus conceptul mai departe, gândind un adevărat spectacol teatral cu lumini, muzică, o întreagă atmosferă menită să atragă în mreje clientela.
De altfel ea este și printre primele creatoare care, solicitate fiind pentru creația costumului de scenă alegea să citească scenariile pieselor pentru a putea contura mai bine caracterele prin costum. A îmbrăcat actrițe celebre ale vremii, cucerite de maniera sa de creație și este una dintre cele mai prezente costumiere în epoca filmului mut.
Lucille considera că eleganța începe din interior spre exterior la propriu, de aceea una dintre preocupările sale majore era lenjeria fină, aspect care este sesizabil și-n creația exterioară cu decolteuri profunde din care se puteau vedea subtil detaliile senzuale ale lenjeriei.
Maniera de creație deține laitmotivele sale bine stabilite ce redau veșmintele marca Lucille recognoscibile chiar și după atâta timp. Gamă pastelată, soft- roz, piersică, crem sau baby blue -broderii fine, aplicații de dantele, flori gingașe executate manual, atenția pentru detaliu este una din amprentele inconfundabile cu care ea a pătruns indiscutabil în istoria modei.
Mici inovații ca șlitz-urile la fuste sau conceperea unor piese de lenjerie mai lejere, nu atât de structurate, menite să ofere comoditate purtătoarelor au fost bine primite.
Lucille a reușit să fidelizeze astfel o gamă extinsă de cliente ce i-au fost alături mai bine de 25 de ani. Un rol însemnat în viața sa l-a deținut cel de-al doilea soț Lordul Cosmo Duff Gordon, cu care, de altfel a împărtășit și evenimentul tragic de pe Titanic, dar acesta va face obiectul poveștii de săptămâna viitoare.
Creatii sensibile si pline de talent ! Cita finete !
Din pacate ( sau din fericire ?) in moda trebuie sa mergi in pas cu spiritul timpului ......
Astept partea a doua cu nerabdare !